piątek, 9 marca 2012

Złociste pyszności

Kolby kukurydzy okraszone masełkiem, posypane solą – piękne i aromatyczne. Mnie osobiście kojarzą się z wakacjami, wysokimi temperaturami i słońcem. Wielbiciele tego dania powinni przed sezonem kukurydzianym wyposażyć się w niezbędne do tego narzędzia, które znacznie ułatwiają jedzenie tych złocistych ziarenek. A poniżej zobaczycie tylko niektóre z nich.

obieraczka do kukurydzy
obierak do kukurydzy
szpikulce do kukurydzy
uchwyt do kukurydzy
uchyt do kukurydzy
uchywty do kukurydzy
obierak do pizzy

czwartek, 8 marca 2012

Suszarka na piątkę!

Dla odpowiedniej higieny i porządku w kuchni nieodzowna jest dobra suszarka na sztućce. Wbrew pozorom ma ona duże znaczenie dla naszego zdrowia. Woda, która przez długi czas gromadzi się w ociekaczu może być dla nas niebezpieczna – bakterie i grzyby gromadzą się na trzonkach sztućców nawet jeśli ich nie widzimy. Jeśli nie pamiętamy o odpowiednim czyszczeniu tego typu sprzętów warto wybrać wygodną w obsłudze i ciekawą w wyglądzie suszarkę – na przykład jedną z przedstawionych poniżej:
suszarka na sztućce
suszarka
na sztućce
suszarka na sztućce
ociekacz na sztućce
ociekacz na sztućce
suszarka na sztućce
suszarka na sztućce

środa, 7 marca 2012

Wszechstronne pędzelki

Pędzel kojarzy nam się z malowaniem, zajęciami plastyki czy remontem. Bardzo przydaje się również, gdy robimy makijaż. Ale nie tylko! To również świetne narzędzie do kuchni. Jeśli raz spróbujecie go zastosować, już zawsze będzie wam towarzyszył. Pędzle kuchenne służą do rozsmarowywania tłuszczu na blasze, nakładaniu marynaty czy ozdabianiu ciast i ciasteczek. Niektóre z nich mają zbiornik wraz z dozownikiem, co ułatwia aplikację np. oleju.

kuchenne pędzelki
pędzelek do oleju
pędzelek silikonowy
pędzelki do kuchni

poniedziałek, 5 marca 2012

Serowe wspaniałości

Żółty ser występuje w ponad czterech tysiącach odmian – jego miłośnicy potrafią rozkoszować się jego smakiem tak bardzo, że dodawaliby go do każdej potrawy. Żółty ser, choć jest bardzo kaloryczny i tłusty, to również bogate źródło wapnia – dlatego warto podawać go najmłodszym. Ja osobiście uwielbiam, gdy jest roztopiony, fantastycznie się ciągnie i genialnie smakuje. Aby poradzić sobie z jego krojeniem można kupić specjalny, ułatwiający życie nóż. Ser krojony specjalnym ostrzem nie strzępi się i nie kruszy. Bardzo przydatne urządzenie!

nóż do krojenia sera
noże do krojenia sera
nóż do sera
nóż do sera
nóż do sera
maszyna do krojenia sera
nożyki do sera
noże do sera

Zawsze świeże i dobre

Jedzenie, które pozostaje w lodówce przez klika dni, traci swoją świeżość, zapach i szybciej się psuje. Jeżeli chcemy, aby produkty takie, jak warzywa, owoce, sałatki czy makarony, były ciągle świeże - tak jak zaraz po przygotowaniu, wykorzystajmy fantastyczne pojemniki próżniowe – hermetycznie zamykane. Bardzo wygodne w użyciu, pakowne i praktyczne. Mają bardzo ważną zaletę – zapachy produktów, które są w nich zamknięte nie uwalniają się, i pożywienie nie przechodzi różnymi aromatami. Już nigdy ciasto z kremem nie będzie pachniało zupą cebulową! ;)

pojemniki próżniowe
przechowywanie próżniowe
próżniowe przechowywanie żywności
pojemniczki próżniowe
pojemnik próżniowy na kawę

piątek, 2 marca 2012

Przekąski jak ozdoby

Wpadłam ostatnio w sklepie na dziwne przyrządy i nie całkiem wiedziałam do czego mogą służyć. Dziwnie zakończone nożyki, widelczyki, mini grabki – po prostu cudaczności. Okazało się, że są to specjalne noże do carvingu. I nie chodzi tu o żaden sport – ale sztukę ozdabiania owoców i tworzenia z nich rzeźb. To świetny sposób na poprawienie humoru i owocową zabawę! Spójrzcie sami – ja chyba zamówię sobie taki zestaw i nie będę wychodziła z kuchni przez cały dzień!

wycinane warzywa
pomarańczowe ozdoby
zestaw do carvingu
carving w arbuzie


carving w dyni
róża z buraka
zestaw do carvingu

czwartek, 1 marca 2012

Wszyscy kochamy frytki!

Proszę uczciwie przyznać: kto z nas nie lubi frytek? Chyba każdy ma słabość do tych niezdrowych, i co tu dużo kryć, okrutnie tłustych pyszności. Szczególnie dobre są te domowe z prawdziwych ziemniaków. Podobno, frytki mrożone nie mają nic wspólnego z ziemniakiem! No oprócz skrobi – bo są produkowane właśnie z tej sproszkowanej substancji, formowane i mrożone. Dlatego ja wole domowe. Aby zbliżyły się kształtem do tych kupnych – i stały się pięknie karbowane i faliste, dobrze zaopatrzyć się w odpowiednie przybory do ich krojenia – a wtedy przygotowywanie nie będzie udręką, ale frajdą!
krajacz do frytek
nożyk do frytek
nożyk do frytek
krajacz do frytek